Sambal goreng Tempah

Een paar maanden geleden hebben wij zelf sambal goreng tempeh gemaakt met allerlei verse ingrediënten van de Aziatische supermarkt. Het was wat werk, maar echt verrukkelijk! Tempeh is gemaakt van sojabonen en ik liet mij toen door Jeff laten vertellen dat het erg gezond is. Nou, volgens Wikipedia klopt dat inderdaad. Tempeh is lekker bij een rijsttafel, maar het is ook een goede en lekkere vlees- of kipvervanger.

‘Gewoon’ gebakken tempeh vind ik niet zo boeiend, maar sambal goreng tempeh…jeetje, wat is dat genieten zeg! Het is zo lekker dat we het ook doordeweeks wilden eten zonder dat we daarvoor te lang in de keuken hoeven te staan (na een drukke werkdag wil je toch gewoon eten?). Zo kwam Jeff op het idee om een boemboe te gebruiken, in plaats van al die kruiden die je niet zomaar bij de Appie Heijn kunt kopen. En wat blijkt? Het resultaat is nog lekkerder!

1 blok tempeh
1 boemboe Sambal Goreng (bijvoorbeeld van Toko Lien)
3 teentjes knoflook
arachideolie
200 ml water
2 blokjes palmsuiker (niet vloeibaar)

BEREIDINGSWIJZE

KLAAR IN 30  MINUTEN

1. Doe voldoende arachideolie in een hapjespan zodat je de tempeh goed kunt frituren. Terwijl je de olie goed heet laat worden, kun je de tempeh in kleine reepjes snijden (zie foto).

2. Als de olie heet genoeg is, doe je de tempeh er in. Zorg dat de tempeh aan alle kanten licht goudbruin wordt. Langer bakken hoeft niet, want anders krijg je te harde stukjes. Vervolgens laat je de gebakken tempeh even laten rusten op een bord met voldoende keukenpapier, zodat de olie geabsorbeerd kan worden.

3. Neem een beetje van de zojuist gebruikte arachideolie en doe dit in een wok. Zet de pan op middenhoogvuur. Pers de teentjes knoflook en fruit het eventjes. Voeg vervolgens de blokjes palmsuiker en 2/3 van de boemboe toe. Als je van pedis (pittig) houdt, gebruik dan wat meer van de boemboe. Giet vervolgens het water in de wok en blijf roeren tot de palmsuiker is gesmolten.

4. Als alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemixt (en gesmolten), voeg dan de gebakken tempeh erbij en roer het goed door de saus heen. Laat het nog 10 minuutjes op een laag vuur staan zodat de ‘saus’ wat kan indikken.

5. Yes: tijd om te smullen! Als (let op: als!) er na het smikkelen nog een beetje over is, kun je het de volgende keer heel kort opwarmen in de magnetron.