Must have specerijen voor elke thuiskok
Must have specerijen voor elke thuiskok
Heb je je ooit afgevraagd welke specerijen je in je voorraadkast moet hebben? Of u nu net begint met het vullen van uw kruidenkastje, of probeert het wat in te krimpen, deze lijst van de 10 essentiële specerijen en gedroogde kruiden voor elke thuiskok is de ultieme gids voor het aanvullen van uw voorraadkast.
Oké, koosjer zout en hele peperkorrels (koop een pepermolen, ik beloof het) zijn beide absoluut essentiële specerijen, maar ze komen zo vaak voor dat ze geen plaats innemen op deze lijst van essentiële specerijen en gedroogde kruiden. Omdat, nou ja, het is vrij veel een gegeven. Kosher zout is beter dan tafelzout, omdat het veel verder gaat bij het kruiden, de meeste (gerenommeerde) recepten zijn ontwikkeld met kosher zout, en nou ja, het heeft gewoon meer oomph. Tafelzout is ook een essentiële specerij, maar bewaar dat voor op tafel en bij het bakken, tenzij anders aangegeven.
Als vuistregel geldt dat alle specerijen en gedroogde kruiden op een koele, donkere plaats moeten worden bewaard. Veel mensen hebben de neiging specerijen in de buurt van of boven hun fornuis te bewaren uit gemak tijdens het koken. De hitte van het fornuis en de oven kan de specerijen echter beschadigen, waardoor hun potentie afneemt. Bovendien beginnen de meeste gedroogde kruiden en specerijen hun kracht te verliezen na 6 maanden, hoewel ze nog steeds prima te gebruiken zijn, houd daar gewoon rekening mee en pas de kruiden aan (voeg meer toe) tijdens het koken, indien nodig.
Essentiële specerijen:
Rode Peper Vlokken
Of je nu zelfgemaakte marinarasaus maakt of een afhaalpizza belegt, rode pepervlokken zijn onmisbaar om je maaltijden een pittig tintje te geven. Gebruik rode peper vlokken in pasta en pizza sauzen, soepen, alles met worst, pekels, en marinades. Gebruik rode peper vlokken in deze Romesco Saus.
Knoflookpoeder
Als u weinig tijd heeft en een beetje knoflook wilt toevoegen aan wat u aan het koken bent, is knoflookpoeder een prima kortere weg. Hoewel vers altijd het beste is, is het geweldig om knoflookpoeder bij de hand te hebben voor drukke avonden. Sla die met toegevoegde kruiden en smaakmakers over. En, als u zich afvraagt, knoflookzout is gewoon knoflookpoeder met toegevoegd zout (dus sla knoflookzout over en krijg meer waar voor uw geld met knoflookpoeder). Gebruik knoflookpoeder in rubs, kruidenmengsels, dressings en vinaigrettes.
Gemalen kaneel
Een absolute must bij het bakken en koken. Mensen kennen kaneel vooral van zoete toepassingen, maar het wordt ook vaak gebruikt in hartige gerechten om diepte en dimensie aan de smaak toe te voegen. Gebruik het in desserts, brood, drankjes, stoofschotels, curry’s, sauzen en chili’s.
Hele Nootmuskaat
Ja, je hebt hele nootmuskaat nodig, wat betekent dat je een microplane nodig hebt. Maar geloof me, geraspte verse nootmuskaat geeft zoveel meer smaak dan het voorgemalen spul. Ik gebruik de mijne dagelijks voor het raspen van citrusvruchten en het raspen van Parmezaanse kaas. Gebruik nootmuskaat in desserts, gebakken gerechten, drankjes, en alles wat romig is zoals alfredo, witte basissauzen, aardappelsoep, en meer. Het wordt ook vaak toegevoegd aan groenten en gehaktgerechten. Gebruik nootmuskaat in deze hartige Shiitake & Tijm Crostini met Abrikozen Geitenkaas.
Cayennepeper
Net als rode pepervlokken voegt cayennepeper warmte toe aan een groot aantal gerechten. Deze veelzijdige specerij, gemaakt van gemalen chilipepers, wordt vaak gebruikt in hete sauzen en is overheersend in Mexicaanse, Cajun, Zuidelijke en Indiase keukens. Geef chocoladewafels een extra kick met een flinke dosis cayennepeper.
Gemalen komijn
Komijn is eigenlijk de gedroogde vrucht van een plant uit de peterselie familie. Komijn komt zowel in zaad als gemalen vorm, maar gemalen komt in deze lijst voor, deels vanwege het gemak. Deze aromatische specerij wordt veel gebruikt in de keuken van het Midden-Oosten, maar ook in de Aziatische en Noord-Afrikaanse keuken.
Uienpoeder
Uienpoeder staat in de lijst om dezelfde reden als knoflookpoeder. Het is geweldig voor drukke avonden of als je even geen tijd hebt. Gebruik uienpoeder in rubs, kruidenmengsels, dressings en vinaigrettes.